+90 232 486 68 44 Fatih, 1142. Sk. No:16, 35410 Gaziemir/İzmir
Dilatasyon Nedir?

Dilatasyon Nedir?

Yan yana oluşturulan ve birbirinden bağımsız olan yapıların arasında oluşturulan boşluğa dilatasyon denir. Farklı genleşmelerinden ve bina hareketlerinden ötürü meydana gelebilecek hasarları önlemek amacıyla bırakılan boşluklardır. Bu boşluklar üzerine takılan profillere dilatasyon profili denir.

Neden Dilatasyon Profili Kullanılmalıdır?

Her malzeme yapısı itibariyle ısı karşısında değişik genleşir,bu sebeple malzemenin kendine ait uzama sayısal değeri vardır. Beraber çalışması gereken malzemeler değişik uzama değerlerine sahip ise bunların eş güdümlü çalışması amacıyla aralarında dilatasyon derzi kurallarının uygulanması şarttır.

Dilatasyon Profili bina ile çalışan bir profildir. Alüminyum, pvc gibi değişik türleri vardır. Kullanılacak bölüme göre değişik imalatlarda seçenek olarak yapılabilir. Bu profillerin takılma amacının en büyük sebebi hem sahip olunan boşluğu hareket hemen kırılıp çatlamayacak bir malzemeyle kapamak ve su yalıtımı devalılığını sağlamaktır.

Dilatasyon profili imalatı seçilen profile göre değişiklık gösterir. Eğer alüminyum bir profil ise profilin cepheye basacağı bölümler mastiklendikten sonra makul vida ile vidalanır. İmalat sonucunda profil beraberinde boşluklar kalmış ise makul malzeme ile doldurulur.